Menu
Sluiten

Scholen gezocht voor Proeftuin Meertaligheid

29 juni 2020

Scholen in Fryslân hebben de unieke kans om mee te doen in de Proeftuin Meertaligheid. In de proeftuin worden meertaligheid, Fryske taal en kunst- en cultuuronderwijs verbonden. De school kiest op welke manier: met creatief schrijven, lezen/literatuur, filosoferen, praten/luisteren en/of presenteren.

Oer hokker ûnderwerp?
Wat het best bij jullie past kies je in een gesprek met de KEK-meimakker. Waar zit jullie vraag? Welke onderwerpen passen bij de school? De meimakker kan als geen ander de vraag verbinden aan een onderwerp. De meimakker heeft contact met de projectgroep met medewerkers van CEDIN, lectoraat Meertaligheid en geletterdheid van NHL Stenden, AFUK en KEK. Samen met kunstenaars hebben zij interessante onderzoeksontwerpen ontwikkeld waar jullie team uit kan kiezen.

Wat dogge we dan?
Als jullie enthousiast zijn over het onderwerp en de uitwerking daarvan krijgt zo’n proeftuin vleugels. Want je onderzoekt samen met taal- en kunstprofs hoe je jullie taalonderwijs kan inspireren en verdiepen. De mensen van de betrokken organisaties staan klaar om met raad en daad bij te staan over hoe je de doelen haalt. Een (of meerdere) kunstenaar*(s) gaat 30 uren lang met kinderen aan de slag. Dit komt er niet bij in tijd maar is waar mogelijk in plaats van. Dit alles wordt voor de school betaald.

Hoe grut?
De grootte van het project hangt af van wat jullie zelf willen. Het kan zo klein en zo groot naar keuze. Ouders, de buurt, het dorp, de stad kan betrokken worden maar het hoeft niet. Jullie staan zelf aan het roer. Gedeeld eigenaarschap dus! Ook de keuze voor het aantal groepen ligt bij jullie.

Wat is it doel?
Het doel van de Proeftuin Meertaligheid is om goed Frysk taalonderwijs met goed kunstonderwijs te combineren. Door samen een project op te zetten krijgt het team de vaardigheid om dit te herhalen. Zo gaan we ervanuit dat een proeftuin een vervolg krijgt in de rest van het onderwijs dat gegeven wordt op school.

Wy wolle meidwaan!
Een beperkt aantal scholen kan meedoen aan deze proeftuin. In totaal kunnen er 12 scholen meedoen. Vraag je meimakker om meer informatie of mail naar Meindert Tjerkstra: meinderttjerkstra@kek2.nl

* lees hier: kunst is dans, theater, film, beeldend, muziek, erfgoed, filosofie en literatuur.