Menu
Sluiten

Underweizzz… over bloemen, bijen en biodiversiteit

Aanbieder
De Klyster, NME-Centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie
Locatie
Op school + en buiten langs bermen en fietspaden
Doelgroep
Groep 7 en 8
Prijs
0,0 (gratis)

Celebrating Diversity


Speciaal voor 2018 is het project Underweizzz ontwikkeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Underweizzz gaat over  biodiversiteit in de Friese bermen.

“Op school zien we een korte act waarin de heer A.S. Falteren inventariseert hoeveel kinderen in de klas het komende schooljaar naar het voortgezet onderwijs gaan. Falteren is een cijferman en noteert hoeveel pakjes drinken, broodzakjes, snoepjes er meegenomen worden per kind x het aantal schooldagen x het aantal weken en maakt een schatting van wat er in de berm door de pubers weggegooid gaat worden. Conclusie: troep in de bermen, vastlopende maaimachines, veel werk en torenhoge kosten voor de gemeenten. Bovendien neemt het aantal e-bikes toe en is er meer ruimte nodig op het fietspad. De oplossing is simpel: de bermen asfalteren, dan kan de bezemwagen er snel en praktisch overheen. “Zoveel zullen we niet missen, het groen wordt grijs en dat is ook een mooie kleur toch?”. Dan komt er protest, van actiegroep Red de Bij en deze vraagt de kinderen te helpen. Het mondt uit in een weddenschap tussen de leerlingen en Falteren. De kinderen gaan de uitdaging aan om 20 soorten in de berm te zoeken en als dat lukt, gaat het asfalteren niet door. De ambtenaar lacht in zijn vuistje, want die ene paardenbloem die daar staat……hij denkt dat het een gewonnen race is….zal hij gelijk krijgen?”

Bij dit project horen 3 lesmomenten, het maken van een herbarium en kunnen scholen meedoen aan  workshops bijenhotels maken, zaadbommen maken, plantenpersen maken. Excursies naar de Kruidhof en een bezoek aan de imker kan worden gekoppeld.

3 lesmomenten + facultatief workhops, lessenserie, excursies

Praktische informatie

Bezoekduur 120 minuten
Boekingsperiode(s) april t/m augustus 2018
Boekingsdag(en) ma t/m vr
Boekingstijd(en) 9.00 - 17.00 uur
Prijs per GRATIS
Maximaal aantal leerlingen per programma 35
Voorbereiding op school De leerkrachten krijgen van te voren een workshop
Verwerking op school Het project draait op school in het eigen lokaal. De workshops voor de leerlingen worden door gastdocenten verzorgd.
Kerndoel(en) 56
Andere onderwijsrichtlijnen Verhalend ontwerpen | Leren met hoofd-hart-handen
Inschrijven
Galerij

Gegevens aanbieder

De Klyster, NME-Centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie
Trekwei 8b
9104 AB Damwâld
0511 42 55 55 / 06 – 440 850 63 / 06 137 85 146
Contactpersoon: Marjolein Staal

De Klyster ontwikkelt en organiseert de natuur- en duurzaamheidseducatie voor het basisonderwijs in Noordoost Friesland. Het aanbod bestaat o.a.  uit: compleet verzorgde veldexcursies, natuuruitjes, duurzaamheidsprojecten, gastlessen en  lesmateriaal. Enthousiaste en gecertificeerde natuurgidsen nemen uw  leerlingen mee op pad voor een onvergetelijke natuurervaring!