Menu
Sluiten

15 nov. Ferhalefjoer

"Door verhalen te vertellen leer je hoe het leven werkt"

Een verhaal is voor ons brein de meest interessante en logische manier om kennis te verwerken. Door naar verhalen te luisteren en ze te vertellen, leg je verbindingen en leer je hoe het leven werkt. Bij kinderen is dit niet anders; de verbindingen die je legt in je jeugd bepalen de wording van je brein. Daarom is het belangrijk om kinderen over zichzelf en over de wereld te vertellen.

Vrijdag 15 november is het Ferhalefjoer en Verhalenavond, het vervolg op Ferhalefjoer en 2018verhalen tijdens de opening van LF2018.

Op Verhalenavond ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om te luisteren naar verhalen in huiskamers, musea, scholen, cafés, verenigingen en bijzondere gebouwen. Het thema is ‘Als stenen konden spreken’. Ferhalefjoer voor op scholen sluit aan!

Ferhalefjoer is een uitnodiging om samen verhalen te vertellen. En deze te delen; op school, in de klas, met de ouders, met de omgeving. In de wereld. Iedereen kan meedoen. Als toeschouwer of als verteller. Want iedereen heeft een verhaal.

Jullie hoeven hoeft geen literaire vertelling te houden, maar gewoon een verhaal te vertellen zoals je dat aan een ander vertelt. Over dingen die gebeurd zijn bijvoorbeeld, of die jullie hebben meegemaakt. Over de omgeving of een gebouw, of iets wat niet iedereen weet.  Trouwens, wist je dat Verhalenavond eigenlijk een oude Friese traditie is? Zo’n anderhalve eeuw geleden kwamen we in Friesland ook jaarlijks samen om elkaar verhalen te vertellen. Die traditie zetten we nu voort.

Een verhaal legt op een magische wijze verbinding: met jezelf, met anderen, met de wereld.

Willen jullie als school ook meedoen. Leuk! Besloten of openbaar?

Besloten Als jullie op school, zonder publiek willen vertellen meld je je aan op www.ferhalefjoer.nl
Openbaar Wil je als school openbaar meedoen? Dus mag er ook ander publiek komen? Meld je dan ook aan op www.verhalenavond.nl

Inspiratie nodig?
Voor het boek “Verdwalen in Verhalen” heeft Anne Graswinckel verhalenvertellers Frank Belt en Erik van Dort het hemd van het lijf gevraagd over hoe zij vertellen en ze stiekem ook hun favoriete werkvormen ontfutseld. Lees hier meer over deze DIY ode voor verhalen vertellen. Je kunt ‘m zelfs bestellen!

Je kunt ook een I-Lab verhalenlaboratorium naar jouw school halen. Lees er hier meer over.

Ga naar Ferhalefjoer.nl. Ontdek, laat je inspireren en doe mee!

Wil je nou zelf ook een Ferhalefjoer starten, maar weet je niet precies hoe? Anne vertelt je in deze video hoe je binnen een half uur een prachtig Ferhalefjoer kan starten!