Menu
Sluiten

15 nov. Ferhalefjoer

"Door verhalen te vertellen leer je hoe het leven werkt"

Een verhaal is voor ons brein de meest interessante en logische manier om kennis te verwerken. Door naar verhalen te luisteren en ze te vertellen, leg je verbindingen en leer je hoe het leven werkt. Bij kinderen is dit niet anders; de verbindingen die je legt in je jeugd bepalen de wording van je brein. Daarom is het belangrijk om kinderen over zichzelf en over de wereld te vertellen.

Op vrijdag 15 november vertellen leerlingen op basisscholen in heel Friesland verhalen tijdens Ferhalefjoer! Het thema van Ferhalefjoer is ‘Als stenen konden spreken’.

Kunstenaar in de klas
KEK2 vraagt kunstenaars om op zoek te gaan naar basisscholen waar zij met het vertellen van verhalen aan de slag willen gaan. De kunstenaars krijgen hiervoor een vergoeding en het kost de scholen niets. Een school kan ook zelf een kunstenaar benaderen. Wil de kunstenaar voor de vergoeding in aanmerking komen, dan moet hij zich vooraf aanmelden bij JohanWagenaar@kek2.nl.

Verdwalen in Verhalen
Met het bij jou op school aanwezige boek ‘Verdwalen in Verhalen’ als gids onderzoek je school samen met een kunstenaar hoe het verzinnen, maken en vertellen van verhalen kan inspireren. Ferhalefjoer is een project van KEK2.

Traditie
Wist je dat het vertellen van verhalen een oude traditie is? Zo’n anderhalve eeuw geleden kwamen we in Friesland ook jaarlijks samen om elkaar verhalen te vertellen. Vorig jaar werd tijdens de opening van LF2018 in heel Friesland verteld tijdens 2018Verhalen en Ferhalefjoer 2018.

Ferhalefjoer of Verhalenavond?
Wil je school dit jaar overdag, alleen met eigen leerlingen en leerkrachten als publiek, vertellen, dan valt het vertellen onder Ferhalefjoer. Mag er, overdag of ’s avonds, ook publiek van buiten de school komen? Dan is het verhaal naast onderdeel van Ferhalefjoer ook onderdeel van het grotere project Verhalenavond.

Opzet
Ferhalefjoer bestaat uit twee onderdelen: een voortraject op school en een vertelmoment op 15 november. Vraag je af: Wat willen we organiseren? Voor wie en met wie? Zie Ferhalefjoer niet als een extra activiteit, maar als afsluiting van een project, een ouderavond, of onderdeel van een festival of van een vertelavond in de omgeving!

Met dit project willen we:

Aanpak

Kijk vooral ook op www.ferhalefjoer.nl voor een overzicht van de vorig jaar vertelde verhalen en doe daar inspiratie op voor dit jaar! Je vindt er ook een uitgebreide lijst met veel gestelde vragen én antwoorden.

Mocht je nog vragen hebben, stuur dan even een mail naar JohanWagenaar@kek2.nl.

Willen jullie als school ook meedoen. Leuk! Besloten of openbaar?

Besloten Als jullie op school, zonder publiek willen vertellen meld je je aan op www.ferhalefjoer.nl
Openbaar Wil je als school openbaar meedoen? Dus mag er ook ander publiek komen? Meld je dan ook aan op www.verhalenavond.nl
Ga naar Ferhalefjoer.nl. Ontdek, laat je inspireren en doe mee!

Wil je nou zelf ook een Ferhalefjoer starten, maar weet je niet precies hoe? Anne vertelt je in deze video hoe je binnen een half uur een prachtig Ferhalefjoer kan starten!